niyaz ~ نياز
Kamus-ı Osmani - niyaz ~ نياز maddesi. Sayfa: 603 - Sira: 14
niyaz - نياز
[ف] رجا ايتمك ، یالوارمق حاجت ، احتیاج ، خواهش . (نیازمند) = محتاج ، رجا ايديجی . (بی نیاز) = مستغنی ، احتیاجسز . (نیازی) = نیازه منسوب ، نیاز ايديجی ، طلبكار . (نیاز مندان) = حاجت صاحبلری ، رجاجيلر .
"آزادكان قيد امل سرفراز اولور" "نازايلسون سپهره اوكيم بی نیاز اولور" (قوجه راغب)
Kamus-u Osmani niyaz maddesi. osmanlıcada niyaz ne demek, niyaz anlamı manası, niyaz osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte niyaz hakkında bilgi. Arapça niyaz ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada niyaz anlamı
Kamus-i Osmani - نياز niyaz ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
niyaz ~ نياز güncel sözlüklerde anlamı:
NiYAZ ::: f. Yalvarma, yakarma. Dua. * Rağbet ve istek. * Hâcet, ihtiyaç.
niyaz ::: (f. i.) : 1) yalvarma, yakarma. 2) duâ. 3) bâzı tarikatlarda küçüğün büyüğe karşı olan selâm, saygı ve duası. 4) ihtiyaç, muhtaçlık. 5) bektâşı edebiyatında rica ve duayı muhtevi manzum veya mensur sözler. 6) müz. Şeyh Abdül- bâki Dede Ef. tarafından tertîbedilmiş mürekkep makamlardan biridir, 1, 5 asırlık olacaktır.
niyâz ::: yalvarma, yakarış.
NiYaZ ::: Bütün hamd ve senâlar Allahü teâlâya mahsustur. O'na hamdeder, O'ndan yardım dilerim. O'ndan af niyâz eder, O'na inanırım, O'na güvenirim. Hidâyeti Allahü teâlâdan bekler; sapıklık, düşüklük, şüphe ve basîretsizlikten O'na sığınırım. Allahü teâlânın istikâmet (doğruluk) nasîb ettiği kimse, dosdoğru yol alır. O'nun saptırdığı kimse ise, ne bir dost ne de bir rehber bulabilir... (Hazret-i Ebû Bekr)
Niyaz :::
- Yalvarma, yakarma
Örnek: Şeyh, sonu gelmez bir ibadet ve niyaz hâlinde, gözleri kapalı, okuyor, üflüyordu. R. H. Karay - 1. Yalvarma, yakarma. 2. İstek. Arzu. 3. Dua.
niyâz ::: yalvarma , dua , yakarma , rağbet ve istek , hacet , ihtiyaç
niyâz ::: yalvarma
niyâz ::: dua
niyaz ::: (f. i.) 1) yalvarma, yakarma. 2) duâ. 3) bâzı tarikatlarda küçüğün büyüğe karşı olan selâm, saygı ve duası. 4) ihtiyaç, muhtaçlık. 5) bektâşı edebiyatında rica ve duayı muhtevi manzum veya mensur sözler. 6) müz. Şeyh Abdül- bâki Dede Ef. tarafından tertîbedilmiş mürekkep makamlardan biridir, 1, 5 asırlık olacaktır.
NİYAZ :::