Çağdaş Sözlük

Ebter ~ ابتر

Kamus-ı Osmani - Ebter ~ ابتر maddesi. Sayfa: 52 - Sira: 4

Ebter - ابتر

[ء] قویروغی كسيلمش حیوان مجازا ذريتسز وخيرسز آدم ، مسكين ، فائده‌سز شی: امرابتر= فائده‌سز ايش ، شخص ابتر= اولادسز آدم، استر ابتر= قویروقسز قاطير. "الله آدی اولسه هر ايشك اوكی" "هركز ابتر اولمایه آنك صوكی" (یازيجی سلیمان) "ش ول سطوری محواولوب ابترقالان حجت كبی" "(ابو السعود) "عالمك ايلر‌سنی سالوس دون وابتری" (نظيم)

Kamus-u Osmani Ebter maddesi. osmanlıcada Ebter ne demek, Ebter anlamı manası, Ebter osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Ebter hakkında bilgi. Arapça Ebter ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Ebter anlamı

Kamus-i Osmani - ابتر Ebter ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Ebter ~ ابتر güncel sözlüklerde anlamı:

EBTER ::: Kuyruğu kesik hayvan. * Sonunda oğlu ve kızı kalmayan insan. * Ölümünden so a adı hatırlanıp anılacak hayrı ve ihsanı kalmayan kişi. * Eksik, tamamlanmamış.

ebter ::: (a. s.) : 1) kuyruğu kesik [hayvan]. Ester-i ebter : kuyruksuz katır. 2) zürriyetsiz ve hayırsız [adam]. Şahs-ı ebter : evlâtsız adam. 3) faydasız şey. Emr-i ebter : faydasız, netîcesiz iş.

ebter ::: güdük, kesik.

EBTER ::: Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:

(Habîbim) gerçekten biz sana Kevser'i verdik. O hâlde (buna şükür olarak) namaz kıl ve kurban kes. Sana buğzeden, düşmanlık eden yok mu? İşte asıl ebter odur. (Sana gelince Habîbim; senin temiz neslin, şân ve şerefin kıyâmete kadar devâm edecektir.) (Kevser sûresi: 1-3)

Resûlullah efendimizin Hadîcet-ül-Kübrâ'dan olan son erkek çocuğu vefât edince, Âs bin Vâil'in; "Muhammed ebter oldu" demesi üzerine; Kevser sûresi gelerek, Allahü teâlâ Âs bin Vâil kâfirine, cevâb verdi. (İbn-i Abbâs, Taberî, Kurtubî)

ebter ::: eksik , tamamlanmamış

ebter ::: (a. s.) 1) kuyruğu kesik [hayvan]. Ester-i ebter : kuyruksuz katır. 2) zürriyetsiz ve hayırsız [adam]. Şahs-ı ebter : evlâtsız adam. 3) faydasız şey. Emr-i ebter : faydasız, netîcesiz iş.

EBTER :::

Kuyruğu kesik hayvan. * Sonunda oğlu ve kızı kalmayan insan. * Ölümünden sonra adı hatırlanıp anılacak hayrı ve ihsanı kalmayan kişi. * Eksik, tamamlanmamı