tecvid ~ تجوید
Kamus-ı Osmani - tecvid ~ تجوید maddesi. Sayfa: 35 - Sira: 5


tecvid - تجوید
[ء] معنای اصليسی بر نسنهیی كوزل ايتمك و خوشجه یاپمق معناسنهدر اصطلاحمزده قرأن عظيم الشانك حسن تلاوتنی تعليم ايدن علم مخصوص ديمكدر . [تجوید حروف ] = حرفلرك هر برينی مخرجلرندن صفتلريله وحقيله ادا ايلهمكدن عبارتدركه بو مناسبتله علم مذكوره عنوان اولمشدر : [اوائل حالنده شيخ القرا شهاب الدين احمد
حنبليدن قرائت سبعه ايله حفظ قرآن عظيم وشمس الدين اسكندريدن احكام مبانیٔ تجويد نظم كريم ايليوب -ذيل عطایی جلد ثانی - صحیفه ٣٩٨]
Kamus-u Osmani tecvid maddesi. osmanlıcada tecvid ne demek, tecvid anlamı manası, tecvid osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte tecvid hakkında bilgi. Arapça tecvid ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada tecvid anlamı
Kamus-i Osmani - تجوید tecvid ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
tecvid ~ تجوید güncel sözlüklerde anlamı:
TECViD ::: (Cevdet. den) Bir şeyi güzel yapma. Süsleme. * Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun olarak okuma ilmi ve buna dair yazılan kitap.
tecvîd ::: (a. i. cevdet'den) : 1) birşeyi güzel yapma. 2) Kur'ân-ı Kerîm'i usûlüne bağlı kalarak okuma ilmi. 3) bu okumayı öğreten kitap.
tecvîd-i hurûf ::: leng. seslerin mahreçlendirilme-si, boğumlandırılması, fr. articulation.
tecvid ::: usûlüne uygun okuma.
TECViD ::: Kur'ân-ı kerîmi tecvîde uygun okuyana şehîd sevâbı verilir. (Hadîs-i şerîf-Künûz-üd-Dekâik)
Kur'ân-ı kerîmi tecvîd bilgisine uyarak okuyunca, her harfine yirmi sevâb verilir. Tecvîdsiz on sevâb alır. (Hadîs-i şerîf-Şir'at-ül-İslâm)
Kırâati güzel olan imâm olur.Yâni Kur'ân-ı kerîmin harflerini tanıyan, tecvîd ile okumasını bilen olur. Sesi güzel ve tegannî eden (harfleri değiştirerek okuyan) değil. (İbn-i Âbidîn)
Kur'ân-ı kerîmi okurken riâyet edilecek on edepten altıncısı; Kur'ân-ı kerîmi güzel sesle ve tecvîd üzere okumaktır. Harfleri kelimeleri bozarak tegannî etmek, haramdır.Harfler bozulmazsa, mekrûh olur. (Halebî, İmâm-ı Gazâlî)
Din adamlarının insanlara yapamayacakları fetvâları bildirmeleri de fitneye sebeb olur. Köylüye ve ihtiyâra, tecvidsiz namaz kılınmaz demek de böyledir.Çünkü bunlar artık öğrenemez ve namazı büsbütün bırakırlar. Hâlbuki, tecvidsiz namazın câiz olduğuna fetvâ verenler vardır. Bu fetvâ zayıf ise de namazın terkedilmesinden iyidir. (Abdülganî Nablüsî)
tecvid ::: kur'an-ı kerim'i okuma kaidelerini (kurallarını) öğreten bilim , usulüne uygun okuma , (cevdet , den) bir şeyi güzel yapma , süsleme , kur'an-ı kerim'i usulüne uygun olarak okuma ilmi ve buna dair yazılan kitap
tecvîd ::: kur'an'ı usulüne göre okuma
tecvîd ::: Kur’ân’ı usûlüne göre okuma
TECVİD :::