Takvim ~ تقویم
Kamus-ı Osmani - Takvim ~ تقویم maddesi. Sayfa: 133 - Sira: 2
Takvim - تقویم
[ء] اكری یی طوغریلتمق ، اكری طوغرلدلمق . (تقويم غصون ، نهالك تقويمی) شهور ومواسمی واوقات شرعیه وسائرهیی حاوی سنهده بر كره ترتيب ونشر اولنان اثر ، رسالهجك . جمعی (تقاويم) . "چيقاررلر سنهده بر تقويم " "اولمهسن طالب علم تنجيم" (وهبی)
Kamus-u Osmani Takvim maddesi. osmanlıcada Takvim ne demek, Takvim anlamı manası, Takvim osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Takvim hakkında bilgi. Arapça Takvim ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Takvim anlamı
Kamus-i Osmani - تقویم Takvim ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
Takvim ~ تقویم güncel sözlüklerde anlamı:
TAKViM ::: Düzeltme. Doğrultma. Kıvamına koyma. Eğriyi doğru tutma. * Ta'dil etme. * Bir şeye kıymet tâyin eylemek. * Her gün güneşin doğuşu, batışı, ay ahkâmı ve süresi kaydedilmiş olan defter. * Günlük olaylardan bahseden gazete.
takvim ::: (a. kavm, kıyâm'dan. c. : takavîm) : 1) eğriyi doğrultma, eğri doğrultulma; düzeltme, kesme, yoluna koyma, biçime koyma, (bkz. : tanzim, tertîb). 2) takvim.
Ahsen-i takvim ::: en güzel nizam, tertip, şekil ve suret; mee. insan.
takvim-i arabî ::: Hicret'den 17 sene sonra görülen lüzum üzerine Hz. Ömer tarafından kamer senesi esas ve hicret târihi başlangıç sayılmak suretiyle tertiplenen takvim.
takvim-i bahrî ::: "deniz takvîmi" : Güneş'in, Ay'ın sabit ve gezeğenlerin; arz, tûl, meyi ve doğuşlarını ve diğer felekî mes'eleleri halle yardımı olan cetveller bulunan takvim.
takvîm-i celâli ::: Hicrî 468 yılında-başlangıcı nevruz olmak üzere-Melikşâh-i Selçûkî devrinde hazırlanan takvim.
takvim- efrencî ::: (efrencî takvim) : Papa XIII. Gregorius tarafından 1582 de tashih edilip, şimdiye kadar- umumiyetle- kullanılmakta olan ve 1926 dan beri de Türkiye'de kullanılan takvim.
takvîm-i rûmî ::: (rûmî takvim) : Milâttan 46 sene önce Julius Caesar tarafından tesis edilen takvim.
takvîm-i vakayi' ::: Osmanlı Devleti'nin ilk resmî gazetesi.
takvîm-ü-l-büldân ::: (şehirlerin takvîmi) : şehirlerin adlarından ve kuruluşlarından bahseden meşhur Arapça eser.
takvim ::: düzeltme, şekillendirme.
TAKViM ::: Ramazân-ı şerîfin birinci gününü anlamakta takvimlere güvenilmemelidir. Çünkü oruç, gökte yeni ayı görmekle olur. Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem; "Hilâli görünce oruca başlayınız!" buyurdu. Hâlbuki hilâlin doğması, görmekle değil, hesabladır ve hesap sahîh (doğru) olup, hilâl hesâbın bildirdiği gece doğar. Fakat, o gece görülmeyip, bir gece sonra görülebilir ve oruca, hilâlin doğduğu gece değil, görüldüğü gece başlamak lâzımdır. Çünkü dînimiz böyle emir buyurmuştur. (İbn-i Âbidîn)
Gökte, Ramazân-ı şerîf hilâlini aramak, bir ibâdettir. Ramazân-ı şerîfin başlangıcını önceden haber vermek, İslâmiyet'i bilmemek alâmetidir. Kurban bayramının birinci günü de, Zilhicce ayının hilâlini görmekle anlaşılır. Zilhicce ayının dokuzuncu Arefe günü, hesâbla, takvîmle anlaşılan gün veya bundan bir gün sonra olur. Bundan bir gün önce olamaz. (M. Sıddîk Gümüş)
Namazın sahîh olması için, vakti girdikten sonra kılınması ve vaktinde kılındığını bilmek şarttır. Vaktin girdiğinde şüpheli olarak kılıp, sonra vaktinde kılmış olduğunu anlarsa, bu namazı sahîh olmaz. Vaktin bilinmesi vakitleri bilen âdil bir müslümanın okuduğu ezânı işitmekle olur. Ezânı okuyan âdil değil ise (veya âdil müslümanın hazırladığı takvîm yoksa) kendisi vaktin girdiğini araştırıp, kuvvetli zan edince kılmalıdır. (İbn-i Âbidîn)
Takvim :::
- Zamanı yıllara, aylara ve günlere ayıran yöntem.
- Bir yılın günlerini, aylarını, sayılı günlerini gösteren, değişik biçimlerde yapılmış çizelge veya defter
Örnek: Takvimi iki gündür koparmadım. A. İlhan - Yapılacak bir işin türlü evrelerini zamana bağlı olarak gösteren program.
- Zaman akışını, gökbilim açısından, gün, hafta, ay ve yıl olmak üzere aralıklara ayıran, bunları belirleyip saptayan düzen.T. :takvim
takvîm ::: kıvam , biçim verme
takvim ::: düzeltme
takvim ::: dallık, gündizme
TAKVİM :::