şii ~ شیعی
Kamus-ı Osmani - şii ~ شیعی maddesi. Sayfa: 83 - Sira: 10

şii - شیعی
[ء] شيعه فرقهسنه منسوب اولان .
Kamus-u Osmani şii maddesi. osmanlıcada şii ne demek, şii anlamı manası, şii osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte şii hakkında bilgi. Arapça şii ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada şii anlamı
Kamus-i Osmani - شیعی şii ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
şii ~ شیعی güncel sözlüklerde anlamı:
şii ::: Şia fırkasından olan.
şiî ::: Hazreti Aliye aşırı taraftarlık gösteren kimse.
şii ::: Resûlullah'ın sallallahü aleyhi ve sellem Eshâbının kıymetlerini, üstünlüklerini anlıyarak hepsini sevenlere, hepsine saygı gösterenlere ve onların yolunda gidenlere Ehl-i sünnet denir. Birkaçını severiz, başkalarını sevmeyiz diyerek çoğunu kötüleyenlere, böylece hiçbirinin yolunda bulunmayanlara şiî denir. Şiîler İran'da, Hindistan'da ve Irak'ta çoktur. (İmâm-ı Rabbânî, Mahmûd Âlûsî)
Şiîler, kendilerine Câferî diyorlar. Hâlbuki büyük âlim ve velî olan Câfer-i Sâdık, Ehl-i sünnet idi. Ehl-i sünnet âlimlerinin ve evliyânın üstâdı idi. Kendilerine Câferî diyen şiîlerin, Câfer-i Sâdık'la bir ilgileri yoktur, onun yolundan çok uzaktırlar. (Âlûsî, İmâm-ı Rabbânî)
Şiîlerin, yaptıkları müt'a nikâhı ve para ile muvakkat (geçici) nikâh yapmak yâni metres tutmak haramdır. (Abdullah-i Mûsulî)
Şii :::
- Şiilik mezhebinden olan kimse.
şîî ::: şii , şia mezhebine mensup
şiî ::: hazreti aliye aşırı taraftarlık gösteren kimse , şia fırkasından olan
şîî ::: şiî
şîî ::: şîa mezhebine mensup
ŞİÎ :::