şirin ~ ّشیرین
Kamus-ı Osmani - şirin ~ ّشیرین maddesi. Sayfa: 83 - Sira: 6

şirin - ّشیرین
[ف] طاتلی : (آب شيرين ، سخن شيرين ) ، (شيرين زبان) = طاتلی ديللی (شيرين كام) = طاتلی امللی ، مرامنه ايرمش (شيرينكار) = طاتلی ، خوش معامله ايدن ، مجلس آرا . (شيرينی) = طاتليلق . (شيرين چهرهلی) = چركين اولمایوب نظره خوش كورينن .
Kamus-u Osmani şirin maddesi. osmanlıcada şirin ne demek, şirin anlamı manası, şirin osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte şirin hakkında bilgi. Arapça şirin ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada şirin anlamı
Kamus-i Osmani - ّشیرین şirin ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
şirin ~ ّشیرین güncel sözlüklerde anlamı:
şiRiN ::: f. Tatlı. Sevimli. Cana yakın.
şîrîn ::: (f. s.) : 1) tatlı. 2) sevimli, cana yakın, sempatik. 3) müz. Türk müziğinde bir büyük usul olup şeyh Abdülbâki Dede tarafından terkîb-edilmiştir. Herhalde zamanında bu usul ile hiç olmazsa bestekârı tarafından birkaç eser yazılmışsa de zamanımıza bir tek numunesi intikal etmiş değildir. 44 zamanlı ve 22 darblı olup peşrev ve beste gibi şekillere mahsustur. Muhtelif şekillerde vaz edilmiş ÎT tane sofyandan mürekkeptir, darbları şeyledir : düm (4 zamanlı, kavi) : te (1, nim kavi) ke (1 zayıf) te (1, nim kavi) ke (1, zayıf) ; düm (2, kavi) tek (2, . nin kavi}; tek (4, kavi) te (2, nim kavi) ke (2, zayıf) ; te (2, nim kavi)
Şîrîn ::: (f. h. i.) : 1) Ferhâd (Husrev) ile Şîrîn hikâyesinin kadın kahramanı.
şirin ::: tatlı, sevimli.
Şirin :::
- Sevimli, cana yakın, tatlı, hoş
Örnek: Gözlerin, dişlerin ve ak gerdanınla / Ne şirin komşumuzdun sen Fahriye abla. A. M. Dıranas
şîrin ::: tatlı , şirin
şirin ::: tatlı , sevimli
şîrin ::: tatlı
şîrin ::: şirin
şîrin ::: sevimli
şîrîn ::: (f. s.) 1) tatlı. 2) sevimli, cana yakın, sempatik. 3) müz. Türk müziğinde bir büyük usul olup şeyh Abdülbâki Dede tarafından terkîb-edilmiştir. Herhalde zamanında bu usul ile hiç olmazsa bestekârı tarafından birkaç eser yazılmışsa de zamanımıza bir tek numunesi intikal etmiş değildir. 44 zamanlı ve 22 darblı olup peşrev ve beste gibi şekillere mahsustur. Muhtelif şekillerde vaz edilmiş ÎT tane sofyandan mürekkeptir, darbları şeyledir : düm (4 zamanlı, kavi) : te (1, nim kavi) ke (1 zayıf) te (1, nim kavi) ke (1, zayıf) ; düm (2, kavi) tek (2, . nin kavi}; tek (4, kavi) te (2, nim kavi) ke (2, zayıf) ; te (2, nim kavi)
Şîrîn ::: (f. h. i.) 1) Ferhâd (Husrev) ile Şîrîn hikâyesinin kadın kahramanı.
şirin ::: aziz, hoş, melahatli, sevimli, tatlı
ŞİRİN :::