Çağdaş Sözlük

kıble ~ قبله

Kamus-ı Osmani - kıble ~ قبله maddesi. Sayfa: 225 - Sira: 3

kıble - قبله

[ء] عامهٔ اسلامك ادای نماز ايچون توجهكاهی اولان كعبهٔ معظمه ، بیت الله طرف جنوبی : (قبله روز‌كاری اسيور) مطلقا توجه اولنان جهت ، یر : (قبلهٔ ارباب حاجت) ، (قبله‌كاه) = كعبة اللهك بولنديغی محل ، محل توجه . (قبلمتين) = بيت معظم ايله بيت مقدس . (قبله‌نما) = قبله جهتنی كوسترن بر آلت . بونك مقامنده (قبله نامه) ديمك غلط فاحشدر . "سكان حرم نيلر ايمش قبله نمایی" (وهبی)

Kamus-u Osmani kıble maddesi. osmanlıcada kıble ne demek, kıble anlamı manası, kıble osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte kıble hakkında bilgi. Arapça kıble ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada kıble anlamı

Kamus-i Osmani - قبله kıble ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

kıble ~ قبله güncel sözlüklerde anlamı:

KIBLE ::: Kâbe-i Muazzamanın bulunduğu Mekke-i Mükerreme ciheti. Kıble tarafı, güney. * Cenubdan esen rüzgâr.

kıble ::: (a. i.) : 1) namaza başlarken yönelinen taraf; Mekke tarafı. 2) (bize na-raren) cenup tarafı (güney). 3) güneyden esen rüzgâr. 4) darlıkta başvurulan kapı.

kıblet-ül-hâcât ::: hacetlerin husûli niyâziyle yönelinen makam.

kıble ::: Kâbenin bulunduğu taraf.

KIBLE ::: Şimdi seni herhâlde hoşnud olacağın bir kıbleye döndürüyoruz. (Namazda) yüzünü artık Mescid-i harâm tarafına (Kâbe semtine) çevir. (Ey mü'minler) siz de nerede bulunursanız (namazda) yüzlerinizi o yana döndürün. (Bekara sûresi: 144)

Namazda, her uzvunu, gücün yettiği kadar, kıbleye karşı bulundur! (Hadîs-i şerif-Mektûbât-ı Rabbânî)

Sizden biriniz abdest bozarken kıbleyi karşısına veya arkasına almasın. (Hadîs-i şerîf-Müslim)

Namazın şartlarından biri de kıble cihetine dönmektir. Kıble, Mekke şehrinde bulunan Kâbe'dir. Namazda Kâbe'ye karşı secde edilir. Kâbe için secde edilmez. Allahü teâlâ için secde edilir. (Muhammed İznikî)

Kıble, Kâbe'nin binâsı değildir, arsasıdır. Yâni yerden Arş'a kadar, o boşluk kıbledir. Bunun için kuyu ve deniz dibinde, yüksek dağların tepesinde, (uçakta) bu cihete doğru kılınabilir. Hacı olmak için de, Kâbe'nin binâsına değil, o arsaya gidilir. Başka yerlere giden hacı olmaz. (İbn-i Âbidîn)

kıble ::: güney , namazda yönelinen taraf , kabe tarafı

kıble ::: ‬Kâbe tarafı

kıble ::: güney

kıble ::: güney rüzgarı

KIBLE :::

Kâbe-i Muazzamanın bulunduğu Mekke-i Mükerreme ciheti. Kıble tarafı, güney. * Cenubdan esen rüzgâr