Çağdaş Sözlük

Ayin ~ آيين

Kamus-ı Osmani - Ayin ~ آيين maddesi. Sayfa: 49 - Sira: 5

Ayin - آيين

[ف] كوره‌نك ، عادت ، رسم ،طرز، اصول آداب

تركجه‌سی (توره)‌ در.آیین مولوی. شهر آیین . "بودر آیین نظام فلك نافرجام" (نابی) "كریه‌یی اول دم‌كه اهل عشقه ایین ايتديلر" "ديده كریانمی سرچشمه‌ تعیين ايتديلر" (نورس) "زمين بللوردن آوزه‌لرله قيلدی شهر آیین" (لا) "داورجم فرو تخت آیین بند عدن‌ وداد" (اسكداری حقی)

Kamus-u Osmani Ayin maddesi. osmanlıcada Ayin ne demek, Ayin anlamı manası, Ayin osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Ayin hakkında bilgi. Arapça Ayin ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Ayin anlamı

Kamus-i Osmani - آيين Ayin ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Ayin ~ آيين güncel sözlüklerde anlamı:

aYiN ::: Gözü değen kişi. Nazarı değen kimse.

aYiN ::: Merâsim. Usûl. Görenek. Dinî âdâb. Âdet, örf ve kanun. * Ziynet, süs.İslâm'da fıkıh lisânı âyin kelimesini kabul etmemiştir. Bazı vakıflar, filân câmide herhangi bir tarikat âyini icra için te'sis yapacakları zaman vaki olan müracaatlarında fetvahâne tarafından verilen müsaadelerde âyin sözü kullanmayıp "İcra-yı zikrullah" tabiri kullanılırdı. Sofiyede âyin lâfzı muteberdir. Turuk-u âliye tekkelerinde icra edilen şekil ve merasime âyin ıtlak edilir. "İcra-yı âyin-i ehlullah" tabirdendir. Bu sûretle her tarikata mensub tekkelerde yapılan dinî merasime âyin ismi verilmiştir. Bu âyinlerden herbirinin ayrı ismi ve şekli vardır. Yaptıkları âyine Mevleviler: Semâ; Kâdirîler: Devran; Rıfailer ve Sa'diler: Zikr-i kıyam; Halvetiler: Darb-ı esmâ; Nakşibendiler: Hatm-i hâcegân isimlerini verirler. Diğer turuk-u âliye de bu esaslardan münşaib olduğuna göre âyinleri bu esaslara bağlıdır. (T.İ.A.)

âyîn ::: (f. i.) : 1) merasim, tören. 2) Alevî'lerin içki sohbetleri.

âyîn-i cem ::: 1) ahbapça, tarîkat erbabınca toplanıp eğlenme. 2) Alevîlerin içki sohbetleri.

âyîn-i kadîm ::: mevlevîhânelerde tekkelerin kapatılmasına kadar semâ esnasında âyînhanların okudukları, eski zamanlara âit olmaları hasebiyle bestekârları unutulmuş bulunan ilâhi.

âyîn-i şerîf ::: Mevlevîhânelerde semâ esnasında âyînhanların söyledikleri ilâhiler.

âyin ::: dinî tören.

âyin ::: adet

âyîn ::: tören , ayin

âyîn ::: ‬tören

âyîn ::: ayin

âyîn ::: din

ÂYİN :::

Gözü değen kişi. Nazarı değen kimse