itnab ~ اطناب
Kamus-ı Osmani - itnab ~ اطناب maddesi. Sayfa: 382 - Sira: 4


itnab - اطناب
[ء] تطويل كلام ، سوزی الفاظ زائدهیه بوغوب اوزاتمقكه (ايجاز) ايله (مساوات) ك آرهسی ديمكدر : اطناب ممل = اوصانج ويرن اطناب . "درمكنون ايسهده نظمك اكرای نفعی " "دوشورر یینه كساده آنی زيب اطناب" (نفعی)
"ايتمه اطناب سخن غیری بودملرده منيف" "فرضدر ادعیه خير دوام دولت" (منيف) معانی عربيیهسی لسانمزده معتبر ومستعمل دكلدر . [ اشهب یراعه عجز براعه فقير وادی اطنابه سوق وتسيير اولندی - روضة الكاملين ] زمانمزده بو مثللو خاییده تعبيراندن استكراه اولونور.
Kamus-u Osmani itnab maddesi. osmanlıcada itnab ne demek, itnab anlamı manası, itnab osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte itnab hakkında bilgi. Arapça itnab ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada itnab anlamı
Kamus-i Osmani - اطناب itnab ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
itnab ~ اطناب güncel sözlüklerde anlamı:
iTNAB ::: (Bak: Itnab)
atnâb ::: (a. i. tınâb'ın c.) : 1) çadır ipleri, (bkz. : habl-ül-hıyâm). 2) ağaç kökleri. 3) vücuttaki sinirler.
İtnab ::: Sözü, gerektiğinden fazla kelime veya cümle ile uzatma. İcazın karşıtı. İkiye ayrılır:
1. İtnab-ı makbul: Makbul sayılan söz katmadır. Bu çeşitte anlam pekiştirilir, anlatılacak şey abartılır, kastedilen husus fazla tasvir edilir ve üçü birden sağlanır. Örnek:
"Yalıların en tabii ve en lüzumlu gezinti vasıtası sandallar! Sade yalıların mı? Boğaziçinde herkesin her an, en çok, onlar işine yarıyor. Mehtapla gezginci, sâzende köşkü onlar, saz dinleyicilerin mevkibi onlar, yerine göre madrabazların balık deposu onlar, sebze dükkanı, dondurmacı dükkanı, onlar; yörük manav sergisi onlar, tatlı su damacanalarının ambarı onlar, hasta sedyesi onlar..."
Ruşen Eşref Ünaydın
itnâb ::: sözü uzatma , (bak: ıtnab)
ıtnâb ::: sözü uzatma
atnâb ::: ipler , çadır ipleri
atnâb ::: ipler
atnâb ::: çadır ipleri
atnâb ::: ağaç kökleri
ıtnâb ::: sözü uzatma
atnâb ::: (a. i. tınâb'ın c.) 1) çadır ipleri, (bkz. : habl-ül-hıyâm). 2) ağaç kökleri. 3) vücuttaki sinirler.
İTNAB :::