Çağdaş Sözlük

ikram ~ اكرام

Kamus-ı Osmani - ikram ~ اكرام maddesi. Sayfa: 431 - Sira: 12

ikram - اكرام

[ء] حرمت كوسترمك ، بیوك طوتمق هدیه واحسان صورتيله بر شی ويرمك : [ مسافرينه اكرام بلاد شرقیه‌یه مخصوص عادات جميله‌دندر ، خيلی اشیا اكرام ايلديكنی كوردك ] ،[الحاصل بواهر مأثرلری نوادر مفاخر ايدوكی ظاهر و (اقرب الناس من درجة النبوة اهل العلم) مستدعاسی لزوم اكراملرينه دليل باهر اولمغله - برات - شيقنامه]

اجرای جبر وتضییق : [ اكراه ايله قيلنان نمازك ثوابی اولماز ] بونی (استكراه) یعنی ايكرنمك مقامنده قوللانمق یاݣلشدر . بناء علیه او معناده اصلا استعمال اولونمامليدر . (اكراه) حقوق اصطلاحاتنحه بر كيمسه‌یی اخافه ايله‌رضاسی اولمقسزين برايش ايشله‌مك ايچون بعير‌حق اجبار ايتمكدر. "اكراه" ايكی قسمدر.بری (اكراه ملجی - یاخود - اكراه تام) ، ديكری (اكراه غیری ملجی - یاخود - اكرام ناقص) در . برنجيسی اتلاف نفس ، یاقطع عضو ویاخود بونلرك برينی موجب اوله‌جق درجه‌ده ضرب شديد ايله وقوعبولان اكراهدر‌كه بوكا اكثریا "اكراه تام" دينيلير . ايكنجيسی یالكز كدر والمی موجب اولان ضرب وحبس كبی صورتلرله وقوعبولان اكراهدركه بودرلو اكراه انجق بيع وشرا ، ايجار وهبه كبی تصرفات قولیه‌ده معتبر‌در. بر كمسه‌نك اكراهيله وقوعبولان عقدی حكمسز طوتمق وباخود اكراه ايله ايشله‌نلمش بر جرمك مسئو‌ليتدن‌ قورتلمق ايچون قانونا وجودی الزم اولان شرطلره (اكراه معتبرك شرائطی) اطلاق اولونوكه او شرطلرده شودر . برينجيسی مجبرك تهديدينی ايقاعه مقتدر بولونماسی ، ايكنجيسی تحت

"بر كيمسه‌ یی كيم ودستار ايله كورسه‌ݣ" "ايلر‌سك آنك جبه ودستارينه اكرام" (روحی) "اول سلیمان زمانسين‌كه بورفعتله سسكا" "یاراشور‌هرنه‌قدر ايلسه كردون اكرام" (جوری) "آنی سن لطف ايله ايله بنده" "عفو واكرام ايله ايت شرمنده" (نابی)

Kamus-u Osmani ikram maddesi. osmanlıcada ikram ne demek, ikram anlamı manası, ikram osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte ikram hakkında bilgi. Arapça ikram ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada ikram anlamı

Kamus-i Osmani - اكرام ikram ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

ikram ~ اكرام güncel sözlüklerde anlamı:

iKRAM ::: Ağırlamak. Hürmet etmek. Saygı göstermek. * İltifat olarak bir şeyler vermek. * Bağış. * Hesap dışı verilen şey veya yapılan indirme, tenzilât. * Allah'ın lütfu ve ihsanı.(İkramın izharı, yani Allah'ın lütfu ve ihsanı olan ikramın izharı tahdis-i nimettir. İnsanın nefsi, Allah'ın lütfunu kendine isnad etmez. Çünkü kesbinin medhali yoktur.)

ikram ::: (a. i. kerem'den. c. : ikrâmât) : 1) hürmet, saygı gösterme. 2) ağırlama. 3) bir şeyi hediye, armağan olarak verme. 4) hesap dışı yapılan indirme.

ikrâm ::: ağırlama.

iKRaM ::: Kim mü'min kardeşine ikrâm ederse, Allahü teâlâ da ona ikrâm eder. (Hadîs-i şerîf-Firdevs-ül-Ahyâr)

Kim Allah'a ve âhiret gününe îmân ediyorsa, komşusuna ezâ (eziyet) etmesin; kim Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsa, misâfirine ikrâm etsin; kim Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsa, ya hayır (faydası bulunan şeyi) söylesin yâhut sussun. (Hadîs-i şerîf-Riyâzü's-Sâlihîn)

Misâfire ikrâm sevâbdır. Hayvan, yalnız Allah için kesilir. Bir kimse gelince, kesilen hayvan etinden, ona da ikrâm edilince, hayvanı Allah rızâsı için kesmiş, faydası misâfire olmuş olur. (Ahmed Fârûkî)

Tanıdığın bir müslüman sana gelince, elinden geldiği kadar iyi ve tatlı karşıla, yemek ikrâm eyle. Kapıya çık kendisini karşıla. Selâm verince selâmını al. Sohbetten sonra giderken, onu uğurla ve duâ eyle. (Süleymân bin Cezâ)

Kim saçı sakalı ağarmış müslüman bir kimseye ikrâm ederse, Allah da ona ihtiyarladığında hürmet ve ikrâmda bulunacak kimseleri vazîfelendirir, ona da ikrâm ederler. (Ahmed Rıfâî)

İkram :::


  1. Konuğu ağırlama.

  2. Bir şeyi armağan olarak verme, sunma
    Örnek: Üstat, bunların ikram olduğunun farkında değildi. Ç. Altan

  3. Alışverişte satıcının alıcıya yaptığı indirim.

  4. Sunulan şey.

ikrâm ::: bağış , cömertlik , sunma

ikrâm ::: ‬cömertlik

ikrâm ::: sunma

ikrâm ::: armağan etme

ikram ::: (a. i. kerem'den. c. : ikrâmât) 1) hürmet, saygı gösterme. 2) ağırlama. 3) bir şeyi hediye, armağan olarak verme. 4) hesap dışı yapılan indirme.

İKRAM :::

Ağırlamak. Hürmet etmek. Saygı göstermek. * İltifat olarak bir şeyler vermek. * Bağış. * Hesap dışı verilen şey veya yapılan indirme, tenzilât. * Allah'ın lütfu ve ihsanı.(İkramın izharı, yani Allah'ın lütfu ve ihsanı olan ikramın izharı tahdis-i nimettir. İnsanın nefsi, Allah'ın lütfunu kendine isnad etmez. Çünkü kesbinin medhali yoktur.)