Çağdaş Sözlük

besta ~ بسط

Kamus-ı Osmani - besta ~ بسط maddesi. Sayfa: 146 - Sira: 6

besta - بسط

[ء]یاپمق ، یایلمق آچمق ، آچلمق اوزاتدرمق ، اطرافلاندرمق : "بسط بساط" = دشمه‌نك اورتونك یایلمه‌سی . [بسط قاليچه ] = خالی ، كچه یاپمق . [بسط دعوی ، بسط مقال مقدمات ] =اوزون اوزادی آݣلاتمق . (قبض وبسط) = آچيلوب قاپانمه ،

بوزيلوب یاییلمه . [وقت وقت بسيط ساهرهٔ خود رأییده بسط قاليجهٔ رنكارنك مثل ايله شهنامه خوان حل وعقد جبالهٔ امور اولوب - شفيقنامه] "اما‌كه استناد ايله عفو جميلݣه " "بسط ايله‌یم برازده فلكدن شكایتی" (لا) "اكر خاك سیه بسط ايله‌مزسه خوان احسانی" "اولور كار شكم خواران عالم آه و واويلان" (نابی) "زاردر قبض ايله بسطك دوسر انكشتنده" (نابی) "بسط ايدوب كاهيجه مخلوط كلام" "فارسی خلطنه ايلر اقدام" (وهبی)

Kamus-u Osmani besta maddesi. osmanlıcada besta ne demek, besta anlamı manası, besta osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte besta hakkında bilgi. Arapça besta ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada besta anlamı

Kamus-i Osmani - بسط besta ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

besta ~ بسط güncel sözlüklerde anlamı:

BESTA ::: Uzunluk, bolluk, genişlik. Yaygın olmak.

bast ::: 1) yayma, açma, uzun uzadıya anlatm'a. (bkz. : ityân, serd).

bast fi makam-il-hafi ::: Allah'ın abdi mahlûkat ile zahiren bast demesi. Bu; abd'in halk için bâtı-nan rahmete vesile olmasını iktizâ eder. Böyle olan abid eşyayı istîab eder. Onun her şeyde tesiri olur; hiç bir şey onun üzerinde müessir olamaz.

bast fi makam-il kalb ::: nefis makamında rica mesabesindedir. Lütuf ve rahmeti, kurb ve ünsü kabule işarettir, [mukabili : kabz dır].

bast-ı dâ'vâ ::: dâva açma.

bast-ı makal ::: söz açma.

bast-ı mukaddemât ::: asıl maksada girmeden bir şeyler söyleme. 2) mat. tüm sayılı bir kes'rin tüm sayısını, kesrin paydasiyle çarpıp payına katmak ve çıkanı pay yapıp asıl paydasını olduğu gibi bırakmak. 3) rica hâli. (kabule, rahmete, ünse işaret olarak Allah tarafından tevcihin gelmesine de "bast" denilir].

bisut ::: (a. s.) : (bkz. : büsut).

busat ::: (a. i. bisât'ın c.) : kilimler, döşekler, minderler, keçe yaygılar.

büsut ::: (a. i.) : elaçıklığı, civanmertlik, ["bisut" şeklinde de kullanılır].

bast ::: yayma , açma

besta ::: uzunluk , bolluk , genişlik , yaygın olmak

bast ::: ‬yayma

bisut ::: (a. s.) (bkz. : büsut).

busat ::: (a. i. bisât'ın c.) kilimler, döşekler, minderler, keçe yaygılar.

büsut ::: (a. i.) elaçıklığı, civanmertlik, [

BESTA :::

Uzunluk, bolluk, genişlik. Yaygın olmak