Çağdaş Sözlük

belkıs ~ بلقيس

Kamus-ı Osmani - belkıs ~ بلقيس maddesi. Sayfa: 169 - Sira: 7

belkıs - بلقيس

[عبرانی] فصيحی "با" نك كسريله‌در. بای مكسوره‌یه‌ده باقݣز. "سبأ" دينيلن‌ ملكك ملكهٔ مشهوره‌سيدر. انبیاء نبی اسرائيلدن حضرت سلیمان (ع م) ايله اشبو حاكمهٔ معروفه اراسنده جریان ايدن قصه كتب توار‌يخده مفصلا مسطوردر: "دولته بلقيس مقصودی كتور برلحظه‌ده" "قوهٔ قدسیه اولسون آشكار روزكار" (عاكف پاشا)

Kamus-u Osmani belkıs maddesi. osmanlıcada belkıs ne demek, belkıs anlamı manası, belkıs osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte belkıs hakkında bilgi. Arapça belkıs ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada belkıs anlamı

Kamus-i Osmani - بلقيس belkıs ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

belkıs ~ بلقيس güncel sözlüklerde anlamı:

BELKIS ::: Süleyman (A.S.) zamanında, Yemen'de Sebe şehrinde hükümet süren Himyerîlerden bir melikedir. Süleyman (A.S.) bunu Filistin'e çağırdı, geldi ve iman etti. (Bak: Taht-ı Belkıs)(Hz. Süleyman (A.S.) Taht-ı Belkısı yanına celb etmek için, vezirlerinden bir âlim-i ilm-i celb dedi: "Gözünüzü açıp kapayıncaya kadar sizin yanınızda o tahtı hazır ederim" olan hâdise-i harikaya delalet eden şu âyet $ ilââhir... İşaret ediyor ki: Uzak mesafelerden eşyayı aynen veya sûreten ihzar etmek mümkündür. Hem vâki'dir ki; risaletiyle berâber saltanatla müşerref olan Hz. Süleyman (A.S.) hem mâsumiyetine, hem de adaletine medar olmak için pek geniş olan aktar-ı memleketine bizzat zahmetsiz muttali olmak ve raiyetinin ahvalini görmek ve dertlerini işitmek, bir mu'cize sûretinde Cenab-ı Hak ihsan etmiştir. Demek Cenab-ı Hakk'a itimad edip Süleyman'ın (A.S.) lisan-ı ismetiyle istediği gibi, o da lisan-ı istidadiyle Cenab-ı Hak'tan istese ve kavanin-i âdetine ve inayetine tevfik-i hareket etse; ona dünya bir şehir hükmüne geçebilir. Demek taht-ı Belkıs Yemen'de iken Şam'da aynıyla veyahud sûretiyle hâzır olmuştur, görülmüştür. Elbette taht etrafındaki adamların suretleriyle beraber sesleri de işitilmiştir. İşte uzak mesafede, celb-i sûrete ve savta haşmetli bir sûrette işaret ediyor. S.)

Belkıs ::: bir kadın hükümdar.

BELKIS ::: Süleymân aleyhisselâm babası Dâvûd aleyhisselâmın yerine geçti. Sultan ve sonra peygamber oldu. Mescid-i Aksâyı yaptı. Yedi senede tamamladı. Sonra hükümet sarayını yaptı. Bundan sonra Belkıs'ı Filistin'e çağırdı. Belkıs geldi. Görüştüler ve Belkıs îmân etti. Süleymân aleyhisselâm Belkıs ile evlendi. Belkıs'ın Süleymân aleyhisselâm ile mektuplaşması ve Kudüs'e gelmesi Kur'ân-ı kerîmde Neml sûresinde uzun bildirilmektedir. (M. Sıddık bin Saîd)

belkıs ::: bir kadın hükümdar , süleyman zamanında , yemen'de sebe şehrinde hükümet süren himyerilerden bir melikedir

BELKIS :::

Süleyman (A.S.) zamanında, Yemen'de Sebe şehrinde hükümet süren Himyerîlerden bir melikedir. Süleyman (A.S.) bunu Filistin'e çağırdı, geldi ve iman etti. (Bak: Taht-ı Belkıs)(Hz. Süleyman (A.S.) Taht-ı Belkısı yanına celb etmek için, vezirlerinden bir âlim-i ilm-i celb dedi: "Gözünüzü açıp kapayıncaya kadar sizin yanınızda o tahtı hazır ederim" olan hâdise-i harikaya delalet eden şu âyet $ ilââhir... İşaret ediyor ki: Uzak mesafelerden eşyayı aynen veya sûreten ihzar etmek mümkündür. Hem vâki'dir ki; risal