büzürg ~ بزرگئ
Kamus-ı Osmani - büzürg ~ بزرگئ maddesi. Sayfa: 244 - Sira: 4
büzürg - بزرگئ
[ف]بیوك ، اولو . اشخاص واشیاده قوللانيلير. [بزركی] = بیوكلك ، اولولق . [استاد بزرك ، خواجهٔ بزرك] موسبقیٔ شرقيده بر مقام اسميدر.
Kamus-u Osmani büzürg maddesi. osmanlıcada büzürg ne demek, büzürg anlamı manası, büzürg osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte büzürg hakkında bilgi. Arapça büzürg ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada büzürg anlamı
Kamus-i Osmani - بزرگئ büzürg ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
büzürg ~ بزرگئ güncel sözlüklerde anlamı:
BüZüRG ::: (C.: Büzürgân) f. Cesim, kebir, azîm, büyük, ulu. * Reis, baş, başkan, şef. * Türk musikisinde bir mürekkep makamın adı.
büzürg ::: (f. s. c. : büzürgân) : 1) büyük, ulu. (bkz. : azim, cesîm, kebîr) : 2) i. şef, reis. 3) müz. üç asırdan fazla bir zamandan beri, mevcut olan çok az kullanılmış bir mürekkep makamdır. Hüseynî beşlisinin hüseynî perdesindeki şeddi, pûselik beşlisi ve çargâh beşlisinin rast perdesindeki şeddinden (yânî mahûr makamının pest beşlisinden) meydana gelmiştir. Ekseriya bu beşli-iîrde karışık bir sür'atte seyredildikten sonra, rasttaki çargâh beşlisi ile inici bir şekilde rast perdesinde durulur. Güçlü birinci derecede, makamın terkibindeki ilk iki beşlinin ilkinin durağı ve ikincisinin tiz durağı olan hüseynî, ikinci derecede çargâh beşlisinin tiz durağı olan neva, üçüncü derecede pûselik beşlisinin durağı olan dügâh'dır. Bilhassa seyirde çargâh beşlisine ehemmiyet verilerek ve onun dâhilinde gezinilerek yürünür. Donanım boştur. Lâhin içinde hüseynî beşlisinin hüseynî perdesindeki şeddi için fa bakıyye diyezi konulur, başkaca bir arızası yoktur.
büzürg ::: büyük , ulu
büzürg ::: büyük
büzürg ::: ulu
büzürg ::: (f. s. c. : büzürgân) 1) büyük, ulu. (bkz. : azim, cesîm, kebîr) : 2) i. şef, reis. 3) müz. üç asırdan fazla bir zamandan beri, mevcut olan çok az kullanılmış bir mürekkep makamdır. Hüseynî beşlisinin hüseynî perdesindeki şeddi, pûselik beşlisi ve çargâh beşlisinin rast perdesindeki şeddinden (yânî mahûr makamının pest beşlisinden) meydana gelmiştir. Ekseriya bu beşli-iîrde karışık bir sür'atte seyredildikten sonra, rasttaki çargâh beşlisi ile inici bir şekilde rast perdesinde durulur. Güçlü birinci derecede, makamın terkibindeki ilk iki beşlinin ilkinin durağı ve ikincisinin tiz durağı olan hüseynî, ikinci derecede çargâh beşlisinin tiz durağı olan neva, üçüncü derecede pûselik beşlisinin durağı olan dügâh'dır. Bilhassa seyirde çargâh beşlisine ehemmiyet verilerek ve onun dâhilinde gezinilerek yürünür. Donanım boştur. Lâhin içinde hüseynî beşlisinin hüseynî perdesindeki şeddi için fa bakıyye diyezi konulur, başkaca bir arızası yoktur.
BÜZÜRG :::