terbiye ~ تربيه
Kamus-ı Osmani - terbiye ~ تربيه maddesi. Sayfa: 64 - Sira: 3
terbiye - تربيه
[ء] بسلهیوب بیوتمك ، یتشدروب كماله ايرديرمك : (تربیهٔنبات ، تربیهٔ ازهار ، تربیهٔ اشجار ) ، (اوفاق برفدانی تربیه ايدرك آز زمانده میوه یتشديرمك ممكندر ) فضائل اخلاقی تعليم ايله روحانی وجسمانی اصلاح احوال ايلهمك . بو معناده (ایتمك) ، (آلمق) ، (ويرمك) مادهلريله قوللانيلور : (تربیهٔ اطفال ، تربیهٔ اولاد ، تبیه بنات ) ، (البته پدر اوغلنی تربیه يتمكه چاليشير ، قيزينه تربیه ويرمك ايستهمهین والده مطلقا تربیهسزدر . اوجوجقده كوريلن حسن اطوار ابوبنندن آلديغی تربیهنك ثمرهسيدر ) ، [همشهر یلرينك اكمال
معرفتلرنه سعی ايدنلر اولادينی حسن تربیه ايدن والده بكزر . تربیهنك منافع مادیهسندن اولاد مستفيد اولور فقط شان معنويسی پدره عائددر . -كمال] تعليم حسن حال وحركت ايله حاصل اولان صفت حسنه ، حالت مستحسنهیهده اطلاق اولنور ، طیاق ايله اصلاح ايتمكده بو معنایه داخلدر : (تربیهلی چوجق ، تربیهلی اوشاق ، تربیهلی حیوان ) (تربیهلی مایمون كبی طورييور - مثل ) بعضا بو كلمه (تربيت) طرزندهده استعمال اولنور : (تربيت بنات ) = ديكرندن دها مناسبدر . "ماری تهديد عذاب غضبك مورقيلوب" "پشهییتربيتك عز ايله عنقا ايلر" (فضولی) تربیه ايدلمش ديمك اولان (تربیه كرده ) ، (تربيت كرده) تعبيرلری یالكز انسان حقنده قوللانيلير : مثلا (سليم پاشا صحبی پاشانك تربیت كردهسيدر) دينيلير . هر مقامده (تربیه ) یه بدل (تربيت) استعمال اولنهماز . بونلرك صورت ومقام استعماللينی سليقه تعیين ايدر. بونلرك تشديد ايله تلفظی غلط فاحشدر ، یاݣلشدر . بعض اطعمهیه چاشنی ويرمك ولذت بخش ايتمك ايچون علاوة
قونيلان ویومورطه ، ليمون ، خردل ، بهار كبی شيلردن تركيب واعمال اولنان شيئه - كه نام ديكری روایته كوره ايتالیانجهدن منقول (سالچه ) در - مجازا "تربیه " دينيلير : (تربیهلی پاچه ، تربیهلی اشكمبه چورباسی ، تربیهلی كرهويز ) بو معناده (قومق) ، (یاپمق) مادهلريله قوللانيلير . مثلا (پاچایه تربیه قوی ، چوربایی تربیهلی یاپ ) دينيلير "تربیه " = قوشو آتلرينك ديزكينی ديمكدر. [بر مرشد حكم آموزك تحت تربیهسنده بولون كه انسان ايچون بلای جهالتدن بدتر بر آفت تصور اولنهماز -نصيحت جامی - فيض آباد ] "عفو راجحدر برای ترتيب تكديردن" (عاصم چلبی زاده) "كورسه بردم نظر ترتيب قهرينی كر" "شير چرخی ايده صدپاره غزال تصوير " (حقی)
Kamus-u Osmani terbiye maddesi. osmanlıcada terbiye ne demek, terbiye anlamı manası, terbiye osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte terbiye hakkında bilgi. Arapça terbiye ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada terbiye anlamı
Kamus-i Osmani - تربيه terbiye ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
terbiye ~ تربيه güncel sözlüklerde anlamı:
TERBiYE ::: Allah'ın emirlerine itaat ederek ruhen ve cismen yükselmeye ve yükseltmeye çalışmak. Kemale ermeğe, nizam ve emirleri dinlemeğe çalışmak. Allah rızası yolunda gitmeyi öğrenmek.
terbiye ::: (a. i.) : 1) besleyip büyütme, beslenip büyütülme. 2) * eğitim. 3) görgü 4) alıştırma. terbiye-i bedeniyye : beden terbiyesi, jimnastik. 5) hafif cezalandırma. 6) bâzı yemeklere konulan yumurta, limon, sirke salça gibi şeyler. 7) alıştırma [hayvan-] - 8) araba hayvanlarının dizginleri.
terbiye ::: eğitim, öğretim.
TERBiYE ::: Oyunun faydası olmaz. Yalnız ok atmayı öğrenmek, atını terbiye etmek ve âilesi ile oynamak haktır. (Hadîs-i şerîf-Hadîka)
Peygamber efendimiz; "Bütün çocuklar müslümanlığa uygun ve elverişli olarak dünyâya gelir. Bunları, sonra anaları, babaları hıristiyan, yahûdî ve mecûsî yapar" buyurarak, müslümanlığın yerleştirilmesinde en mühim işin çocukların ve gençlerin iyi terbiye edilmesi olduğunu bildiriyor. O hâlde her müslümanın birinci vazîfesi, evlâdına dînini ve Kur'ân-ı kerîmi öğretmektir. Evlât büyük nîmettir. Nîmetin kıymeti bilinmezse, elden gider. Bunun için pedegoji yâni çocuk terbiyesi İslâm dîninde çok kıymetli bir ilimdir. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
Çocuğun terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mâni olmalıdır. Kötü arkadaş, çocuğun edeb ve terbiyesini bozar. (İmâm-ı Gazâlî)
Zarar veren kediyi, kuduz köpeği ve yırtıcı hayvanları keskin bıçakla kesmek ve vurmak, zehirlemek câizdir. Döğmek câiz değildir. Döğmek terbiye için olur. Hayvanın aklı olmadığı için terbiye edilmez. (M. Hâdimî)
Erkek, çocukları terbiyede hanımına yardım etmelidir. Çünkü bebek, anasına, gece gündüz ağlayıp hiç rahat vermez. Onu insafsızca üzen bir alacaklıdır. O hâlde ona imdâd edene Allahü teâlâ yardım eder. (İbrâhim Hakkı Erzurûmî)
Allahü teâlâ bir kulunu severse, âhirete yarar işler, iyi, güzel ameller yaptırır. Allahü teâlâdan hidâyet olmazsa, yüzlerce kitab okusa, nasîhat dinlese yola gelmez. Yâni terbiye kabûl etmeyen kimseye nasîhat vermek, öküze tecvîd okutmaya benzer. (İmâm-ı Gazâlî)
2. Edeblendirme, cezâlarını verme.
Mısır'daki Fâtımî hükümdârları, Ehl-i sünnetten ayrıldı. Bozuk yollara saptı. Bunlardan Hâkim bi-Emrillah, Müslümanlıktan da çıkmıştı. Dırâr isminde bir dönme, Hâkim'i aldattı. İslâmiyet'i yıkmaya uğraştı. Dırâr'ın talebesinden Hamza bin Ahmed sapık inanışlar uydurmuş, Hâkim'i ve Mısır'daki Derezîleri, bu bozuk yola sokmuştu. Bu inanışları alan Derezîler, Sûriye ve Lübnan'dakileri de aşıladı. İri, inâdcı, yağmacı ve merhametsiz kimselerdir. Sultan Üçüncü Murâd devrinde isyân ettiler ise de Bosnalı Dâmâd İbrâhim Paşa terbiyelerini verdi. (M. Sıddîk Gümüş)
Terbiye :::
- Eğitim
Örnek: Hepsi de karşılıklı bir iyilik ve bir terbiyeden istifade etmekteydiler. A. Ş. Hisar - Görgü.
- Bazı yemeklerin suyunu türlü yollarla koyulaştırma.
- Eti, pişirmeden önce çeşitli baharatlar, yağ, salça vb. şeyler içinde bir süre bekletme.
- Hayvanı alıştırma
Örnek: Sessiz sinema filminde bir yabani atın terbiye sahnesi gösteriliyordu. F. R. Atay - Araba hayvanlarının dizginleri.
- eğitim.
terbiye ::: eğitim , yetiştirme
terbiye ::: yetiştirme
terbiye ::: eğitim
terbiye ::: cezalandırma
terbiye ::: (a. i.) 1) besleyip büyütme, beslenip büyütülme. 2) * eğitim. 3) görgü 4) alıştırma. terbiye-i bedeniyye : beden terbiyesi, jimnastik. 5) hafif cezalandırma. 6) bâzı yemeklere konulan yumurta, limon, sirke salça gibi şeyler. 7) alıştırma [hayvan-] - 8) araba hayvanlarının dizginleri.
terbiye ::: edep, eğitim
TERBİYE :::