zaika ~ ذائقه
Kamus-ı Osmani - zaika ~ ذائقه maddesi. Sayfa: 403 - Sira: 8

zaika - ذائقه
[ء] انسانده مادی ومعنوی طاد ويريجی ، ذوق طويديریجی اولان قوت ، (قوهٔ ذائقه ) ده دينيلير . مثلا (اوزوم شيرهسی ذائقهمه خوش كلميیور ، قوزی منظومهسی فلانك ذائقهسنه اوقدر اویغون كليوركه اوقونوركن رقصان اولهجق ظن اولنیور ) همزهنك یرنده (ی) یازماملی : "طاتلی سوزلرله یازوب وصفنی سعد آبادݣ" "ايله شيرين ینه كل ذائقهٔ عرفانی" (نديم)
Kamus-u Osmani zaika maddesi. osmanlıcada zaika ne demek, zaika anlamı manası, zaika osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte zaika hakkında bilgi. Arapça zaika ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada zaika anlamı
Kamus-i Osmani - ذائقه zaika ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
zaika ~ ذائقه güncel sözlüklerde anlamı:
ZAiKA ::: (Zevk. den) Tatma, tad alma. Tad alıcı kuvvet, tad duyurucu hassa.(Hakiki ehl-i şükrün ve ehl-i hakikatın ve ehl-i kalbin kuvve-i zâikası, Rahmet-i İlâhiyenin matbahlarına bir nâzır ve bir müfettiş hükmündedir. Ve o kuvve-i zâikada taamlar adedince mizancıklarla nimet-i İlâhiyyenin envâını tartmak ve tanımak; bir şükr-ü manevî suretinde cesede, mideye haber vermektir. İşte bu suretle kuvve-i zâika yalnız maddî cesede bakmıyor, belki kalbe, ruha, akla dahi baktığı cihetle midenin fevkinde hükmü var, makamı var. S.)
zâika ::: tadma duygusu.
zâika ::: tat alma duyusu
zâikâ ::: (zevk , den) tatma , tad alma , tad alıcı kuvvet , tad duyurucu hassa
zâika ::: tat alma duyusu
ZAİKA :::