sami ~ سامی
Kamus-ı Osmani - sami ~ سامی maddesi. Sayfa: 12 - Sira: 1

sami - سامی
[ء] بلند ، یوكسك ، یوجه . (عالی ) ايله مترادفدر . رسمیاتده استعماللرنجه بينلرنده فرق واردر : (امر سامی ، تذكرهٔ سامیه ، مكتوب سدامی ) = مقام جليل صدار تعظمادن یازيلان مر نامهلره اطلاق اولنور . (رتبهٔ سامیهٔ وزارت) ايشته بو كبی تعبيرات رسمیهده (عالی ،علیه ) لفظلری استعمال اولنهماز.
Kamus-u Osmani sami maddesi. osmanlıcada sami ne demek, sami anlamı manası, sami osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte sami hakkında bilgi. Arapça sami ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada sami anlamı
Kamus-i Osmani - سامی sami ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
sami ~ سامی güncel sözlüklerde anlamı:
SAMi ::: Yüksek, yüce, refi'.
SAMi ::: Sertlik, katılık. Kuruluk.
sâmî ::: (a. s. sümüvv'den) : 1) yüksek, yüce. (bkz. : âlî) [sadrâzamla ilgili olan ve o makamdan çıkan işler için kullanılırdı] . Emir-nâme-i sâmî : sadâret makamından çıkan yüksek emir kâğıdı. 2) i. erkek adı. [müen. : "sâmiye" ve kadın adı]
Sâmî ::: (a. s.) : Sâm soyundan olan.
sâmî ::: (a. i.) : katılık, sertlik; kuruluk.
Sâmi ::: (a. h. i.) : XVIIl'. Asırda yaşamış Osmanlı şâirlerinden biri olup Arpa Emîni. Zade diye meşhurdur.
Sâmî ::: (a. i.) : 1) beyaz ırkın Asurca, İbranca, Habeşçe gibi dilleri konuşan çeşitli kavimlerinin toplandığı kol. 2) s. bu koldan olan.
Sami :::
- Bu kola özgü olan.
- Hz. Nuh'un oğlu Sam'dan türediklerine inanılan beyaz ırkın Arapça, Asurca, İbranice ve Habeşçe konuşan çeşitli kavimlerinin toplandığı kol.
sâmi ::: işiten , dinleyici , yüksek , yüce , refi' , sertlik , katılık , kuruluk
sâmî ::: yüce
sâmî ::: yüce
sâmî ::: (a. s. sümüvv'den) 1) yüksek, yüce. (bkz. : âlî) [sadrâzamla ilgili olan ve o makamdan çıkan işler için kullanılırdı] . Emir-nâme-i sâmî : sadâret makamından çıkan yüksek emir kâğıdı. 2) i. erkek adı. [müen. :
Sâmî ::: (a. s.) Sâm soyundan olan.
sâmî ::: (a. i.) katılık, sertlik; kuruluk.
Sâmi ::: (a. h. i.) XVIIl'. Asırda yaşamış Osmanlı şâirlerinden biri olup Arpa Emîni. Zade diye meşhurdur.
Sâmî ::: (a. i.) 1) beyaz ırkın Asurca, İbranca, Habeşçe gibi dilleri konuşan çeşitli kavimlerinin toplandığı kol. 2) s. bu koldan olan.
SAMİ :::