Çağdaş Sözlük

mihrab ~ محراب

Kamus-ı Osmani - mihrab ~ محراب maddesi. Sayfa: 400 - Sira: 3

mihrab - محراب

[ء] جوامع ومساجد شريفه‌ده قبله طرفنی كوسترن امامك نمازه طورديغی یر ، قبله علامتی : "دلا صحن حريم كعبه‌ده محرابی نيلرسين" (لا) "كچوب اول قاشلری یا محرابه" "لطف ايله ديرلر ايدی اصحابه" "خاقانی"

Kamus-u Osmani mihrab maddesi. osmanlıcada mihrab ne demek, mihrab anlamı manası, mihrab osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte mihrab hakkında bilgi. Arapça mihrab ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada mihrab anlamı

Kamus-i Osmani - محراب mihrab ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

mihrab ~ محراب güncel sözlüklerde anlamı:

MiHRAB ::: Camide imamın namaz kılarken cemaatin önünde durduğu yer. * Şiddetli harbeden cengâver. Bahadır. * Evin şerefli yüksek yeri, çardak. * Meclisin sadrı ve ekrem mevzii. * Mc: Harb âleti. * Orman. * Melikin hususi makamı. * Mc: Şeytan ve hevâ ile muharebe edecek yer. * Ümit bağlanan yer.

mihrâb ::: (a. İ.) : 1) camilerde, mescitlerde yönelinen taraftaki duvarda bulunan ve imamlık edene ayrılmış olan oyuk, girintili yer. 2) mec. ümit bağlanan yer. 3) mec. sevgilinin kaşları. 4) g. s. halının bordur çerçevesi içinde yalnız bir tarafta bulunan, kemer görünüşlü motif.

mihrâb ::: imamın namaz kıldırdığı yer.

MiHRaB ::: İmâmın mihrâb içinde durması mekrûhtur. Ayakları, mihrâbın dışında olunca, mihrâb içine secde etmesi mekrûh olmaz. (Halebî)

Mihrâbı bulunmayan, hesab, yıldız gibi şeylerle de anlaşılmayan yerlerde, kıbleyi bilen, sâlih müslümanlara sormak lâzımdır. Kâfire, fâsıka (açıkça günah işleyene) ve çocuklara sorulmaz. (Dâmâd, İbn-i Âbidîn)

mihrâb ::: camide imamın bulunduğu yer , camide imamın namaz kılarken cemaatin önünde durduğu yer , şiddetli harbeden cengaver , bahadır , evin şerefli yüksek yeri , çardak , meclisin sadrı ve ekrem mevzii , mc: harb aleti , orman , melikin hususi makamı , mc: şeytan ve heva ile muharebe edecek yer , ümit bağlanan yer , imamın namaz kıldırdığı yer

mihrâb ::: (a. İ.) 1) camilerde, mescitlerde yönelinen taraftaki duvarda bulunan ve imamlık edene ayrılmış olan oyuk, girintili yer. 2) mec. ümit bağlanan yer. 3) mec. sevgilinin kaşları. 4) g. s. halının bordur çerçevesi içinde yalnız bir tarafta bulunan, kemer görünüşlü motif.

MİHRAB :::

Camide imamın namaz kılarken cemaatin önünde durduğu yer. * Şiddetli harbeden cengâver. Bahadır. * Evin şerefli yüksek yeri, çardak. * Meclisin sadrı ve ekrem mevzii. * Mc: Harb âleti. * Orman. * Melikin hususi makamı. * Mc: Şeytan ve hevâ ile muharebe edecek yer. * Ümit bağlanan yer.