Çağdaş Sözlük

müşir ~ مشير

Kamus-ı Osmani - müşir ~ مشير maddesi. Sayfa: 497 - Sira: 8

müşir - مشير

[ء] فی الاصل اشارت ايديجی معناسنه‌در . معنای اصطلاحيسی امور دولتده امر واشارت ايدن ديمكدر . سلك عسكريده اك صوك رتبه‌یی احراز ايدن اطلاق اولنور . (مشيرانه) = مشيرجه‌سنه ، مشيره یاقيشه‌جق صورتده ديمكدر . (مشيريت ، مشيری) = مشيرلك . (رتبهٔ مشيریت ) = مراتب ملكیه‌دن

"وزارت" رتبه‌سنه معادلدر . اسلوب فارسی اوزره (مشيران) صورتنده جمعلنير : (مشيران عظام) . "دلير صف شكندر اردشير شير افكندر" "مشير مؤ‌تمندر مستشار كار فرمادر" (نفعی)

Kamus-u Osmani müşir maddesi. osmanlıcada müşir ne demek, müşir anlamı manası, müşir osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte müşir hakkında bilgi. Arapça müşir ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada müşir anlamı

Kamus-i Osmani - مشير müşir ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

müşir ~ مشير güncel sözlüklerde anlamı:

MüşiR ::: Emreden, işaret eden, bildiren. * Mareşal. En büyük ünvanı taşıyan asker. Silâhlı kuvvetlerde, kaide olarak barış zamanında orgeneral rütbesine kadar terfi etmek mümkündür. Mareşal rütbesi, ancak muharebe sırasında ve bir meydan muharebesi kazanmış olan generallere verilir. Asıl vazifesi ordu kumandanlığı olan müşirlerden, eskiden valiliklerde, bakanlıklarda bulunanlar olduğu gibi Sadrazam olanlar da vardı.

müşîr ::: (a. s. şevr'den. c. : mü-şîrân) : 1) emir ve işaret eden. 2) i. mareşal.

müşir ::: bildiren.

müşîr ::: mareşal, askeriyede yüksek bir makam.

müşîr ::: en yüksek rütbeli asker , mareşal , askeriyede yüksek bir makam

müşir ::: mareşal , bildiren

müşir ::: ‬mareşal

müşîr ::: (a. s. şevr'den. c. : mü-şîrân) 1) emir ve işaret eden. 2) i. mareşal.

müşir ::: gösterge

MÜŞİR :::

Emreden, işaret eden, bildiren. * Mareşal. En büyük ünvanı taşıyan asker. Silâhlı kuvvetlerde, kaide olarak barış zamanında orgeneral rütbesine kadar terfi etmek mümkündür. Mareşal rütbesi, ancak muharebe sırasında ve bir meydan muharebesi kazanmış olan generallere verilir. Asıl vazifesi ordu kumandanlığı olan müşirlerden, eskiden valiliklerde, bakanlıklarda bulunanlar olduğu gibi Sadrazam olanlar da vardı.