mutezile ~ معتزله
Kamus-ı Osmani - mutezile ~ معتزله maddesi. Sayfa: 509 - Sira: 2
![](/rsm/osmani4/50/509-2.jpg)
mutezile - معتزله
[ء] افعال عبادی كندی قدرتلرينه اسناد ايدوب قدری انكار ايدن بر فرقهدركه فرق سبعهٔ ضالهدن بريدر . اشبو فرقهٔ ضالهیه (قدریه) ده دينيلير . مذهب حقدن اعتزاللری سبب تلقيب اولمشدر .
Kamus-u Osmani mutezile maddesi. osmanlıcada mutezile ne demek, mutezile anlamı manası, mutezile osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte mutezile hakkında bilgi. Arapça mutezile ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada mutezile anlamı
Kamus-i Osmani - معتزله mutezile ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
mutezile ~ معتزله güncel sözlüklerde anlamı:
mu'tezile ::: (a. s.) : kaderi inkâr edip "kul, ettiklerinin yaratıcısıdır" diyen ve Allah sıfatlarını kadîm saymakta ehl-i sünnet'den ayrılan ve Vâsıl bin Atâ yolunda olan kimseler ki, "Ka-deriyye" de bunun kollarındandır.
Mutezile ::: akla haddinden fazla önem veren sapık bir mezhep.
Mutezile :::
- Kaderi inkâr ederek "kul, ettiklerinin yaratıcısıdır" diyen ve Tanrı'nın sıfatları konusunda sünnet ehlinden ayrılan bir felsefe.
mu'tezile ::: batıl i'tikādi bir mezheb , aklı ön plana alan ve "kul kendi fiillerinin yaratıcısıdır" diyerek , ehl-i sünnetten ayrılan fırka. bunlara kaderiyeciler de denir , önderleri vasıl b. ata'dır , aklına güvenerek ve "kul , fiilinin halikıdır" demekle hak mezheblerden ayrılan bir fırka , bunlar dalalet fırkalarının birincisidir , vasıl ibn-i ata namında birisi buna sebeb olmuştur , bu kişi hasan basri hazretlerinin talebesi iken , günah-ı kebireyi işleyen bir kimsenin ne mü'min ve ne de kafir olmayıp , tövbesiz ahirete giderse ebedi cehennemde kalacağını söyleyerek hocasından ayrılmıştır , itizal etmiştir , mu'tezile taifesi: "insanlar kendi ef'al-i ihtiyariyelerini halkederler" diyerek , bu fiillerde kaza ve kaderin tesirini inkar ederler , kendilerine kaderiyeciler de denmektedir
mutezile ::: bir mezhep
mûtezile ::: akla haddinden fazla önem veren sapık bir mezhep
mu'tezile ::: (a. s.) kaderi inkâr edip