Çağdaş Sözlük

iştikak ~ اشتقاق

Kamus-ı Osmani - iştikak ~ اشتقاق maddesi. Sayfa: 361 - Sira: 3

iştikak - اشتقاق

[ء] معنی وتركيبده مناسبت وصیغه‌ده مغایرت بولونمق اوزره بركلمه‌دن باشقه‌ بركلمه چيقارمق ، براصلدن صيغه جهتیله بربرينه مغایر الفاظ اخراجی : [علم اشتقاق ، كلمه‌نك اشتقاقی . مثلا متحل،‌متحل . تبسم ، متبسم . تضرر ، متضرر كبی ] عربيده اولديغی مثللو یازيلی شیئك برشقنی آییرمق ، آلمق وكلام‌ومرامده‌ اثر نامردی كوسترمك معنالرنده هيچ قوللانيلماز . [ بنابرين هر بر اديب ايچون قوللانه‌جغی كلماتك مأخذ اشتقاقلرینی ، معانیٔ موضوعه‌لرينی ، اشلرينی ، محل استعماللرینی بيلمك شرطدر - ميزان البلاغه - عبد الرحمن ثریا] "واردر عربيده بعض كلفت" "ايتمك كرك اشتقاقه دقت" (لا)

Kamus-u Osmani iştikak maddesi. osmanlıcada iştikak ne demek, iştikak anlamı manası, iştikak osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte iştikak hakkında bilgi. Arapça iştikak ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada iştikak anlamı

Kamus-i Osmani - اشتقاق iştikak ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

iştikak ~ اشتقاق güncel sözlüklerde anlamı:

işTiKAK ::: Türemek. Bir kökten ayrılan kelimelerin asılları ve birbirleri ile olan münâsebetleri, meydana gelişleri. * Çatallaşmak. Yarılmış bir şeyin bir şıkkını almak. * Edb: Aynı kökten türemiş olan birkaç kelimeyi bir araya getirme sanatı. Misaller:(Edipler edepli olmalı, hem de edeb-i İslâmiye ile müteeddib olmalı. İk.M.)(Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem. Mehmed Akif)

iştikak ::: (a. i.) : nebatların, ('bitkilerin) : çokluktan dolayı birbirine dolaşık, sarmaşık olması.

iştikak ::: (a. i. şakk'dan. c. : iştikakat) : leng. bir kökten gelen kelimelerin birbirleriyle olan ilgileri, fr. etymologie : "ilim, ma'lûmat, ta'lîm, ma'lûm." gibi.

iştikak ::: türeme.

İştikak :::


  1. Yarılmış bir şeyin bir bölümünü alma.

  2. Türeme.

  3. Aynı kökten gelen kelimeleri bir arada kullanma sanatı.

iştikâk ::: türeme

iştikâk ::: ‬türeme

iştikak ::: (a. i.) nebatların, ('bitkilerin) : çokluktan dolayı birbirine dolaşık, sarmaşık olması.

iştikak ::: (a. i. şakk'dan. c. : iştikakat) leng. bir kökten gelen kelimelerin birbirleriyle olan ilgileri, fr. etymologie :

İŞTİKAK :::

Türemek. Bir kökten ayrılan kelimelerin asılları ve birbirleri ile olan münâsebetleri, meydana gelişleri. * Çatallaşmak. Yarılmış bir şeyin bir şıkkını almak. * Edb: Aynı kökten türemiş olan birkaç kelimeyi bir araya getirme sanatı. Misaller:(Edipler edepli olmalı, hem de edeb-i İslâmiye ile müteeddib olmalı. İk.M.)(Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem. Mehmed Akif)