Çağdaş Sözlük

ferahnak ~ فرحناك

Kamus-ı Osmani - ferahnak ~ فرحناك maddesi. Sayfa: 183 - Sira: 4

ferahnak - فرحناك

[ف] فرهلی ، مسرور : (قلب فرحنك) مقامات موسيقیه‌دن برينك اسمی : (فرحناك فصلی).

Kamus-u Osmani ferahnak maddesi. osmanlıcada ferahnak ne demek, ferahnak anlamı manası, ferahnak osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte ferahnak hakkında bilgi. Arapça ferahnak ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada ferahnak anlamı

Kamus-i Osmani - فرحناك ferahnak ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

ferahnak ~ فرحناك güncel sözlüklerde anlamı:

ferah-nâk ::: (a. f. b. s.) : 1) sevinçli, (bkz. : mes'ûd, şâd). 2) müz. Türk müziğinin mürekkep makamlarındandır. Tahminen 1820 senelerinde Şâkir Ağa tarafından terkîbedilmiştir; biraz eviç makamına benzerse de ifâde îtibâriyle dahî ondan farklıdır; şen ve hafif mevzular, bahar tasvirleri gibi parçalarda kullanılabilir. Bu makamı, nevâ'da rast beşlisi segâh'da ferahnak beşlisi, dügâh'da rast beşlisi, ferahnak beşlisi ve nîm hicazda hicaz dörtlüsünden mürekkeptir. Bu diziler, ekseriya karışık bir surette kullanılır. Makam, ferahnak beşlisi ile karar eder. Durak ırak ve güçlü birinci derecede dügâh perdeleridir. Makam umumiyetle inicidir. Donanıma fa ve do için birer bakıyye diyezi konur. Zikredilen beş dizinin son ikisinde her iki arıza, ilkinde yalnız birinci arıza ve üçüncüsünde yalnız ikinci Srıza mevcuttur. Bu diziler kullanılırken, bu noktalar gözönünde tutularak bekar konulur. Segâh'daki ferahnak beşlisinin si koma bemolü ve hicaz dörtlüsünün mi bakıyye diyezi arızaları, nota içerisinde geçen yerlere konur. Bununla beraber hicaz dörtlüsünün kullanılmadığı ferahnak eserler de vardır.

Ferahnak :::


  1. Klasik Türk müziğinde bir birleşik makam.

ferahnâk ::: iç açıcı , neşeli , sevinçli

ferah-nâk ::: (a. f. b. s.) 1) sevinçli, (bkz. : mes'ûd, şâd). 2) müz. Türk müziğinin mürekkep makamlarındandır. Tahminen 1820 senelerinde Şâkir Ağa tarafından terkîbedilmiştir; biraz eviç makamına benzerse de ifâde îtibâriyle dahî ondan farklıdır; şen ve hafif mevzular, bahar tasvirleri gibi parçalarda kullanılabilir. Bu makamı, nevâ'da rast beşlisi segâh'da ferahnak beşlisi, dügâh'da rast beşlisi, ferahnak beşlisi ve nîm hicazda hicaz dörtlüsünden mürekkeptir. Bu diziler, ekseriya karışık bir surette kullanılır. Makam, ferahnak beşlisi ile karar eder. Durak ırak ve güçlü birinci derecede dügâh perdeleridir. Makam umumiyetle inicidir. Donanıma fa ve do için birer bakıyye diyezi konur. Zikredilen beş dizinin son ikisinde her iki arıza, ilkinde yalnız birinci arıza ve üçüncüsünde yalnız ikinci Srıza mevcuttur. Bu diziler kullanılırken, bu noktalar gözönünde tutularak bekar konulur. Segâh'daki ferahnak beşlisinin si koma bemolü ve hicaz dörtlüsünün mi bakıyye diyezi arızaları, nota içerisinde geçen yerlere konur. Bununla beraber hicaz dörtlüsünün kullanılmadığı ferahnak eserler de vardır.