Çağdaş Sözlük

merhaba ~ مرحبا

Kamus-ı Osmani - merhaba ~ مرحبا maddesi. Sayfa: 336 - Sira: 4

merhaba - مرحبا

[ء] مسافر ومهمانه خطابا ايراد اولنان بو كلمه (شائبة اشتغالدن عاری اوله‌رق واسع وآبادان یره كلدݣز ، انشراح وافتتاح قلب ايله انس والفت ايدݣز ، قطعا متوحش اولميݣز ) مألنی افاده ايدر . بعضا تعظيم واستعجاب مقامنده تحسين وآفرين معناسنه و بعضا‌ده مقام تهكمده قوللانيلير : "مرحبا ای جام مينای‌می یاقوت رنك" "دوری كلسون سندن اوكرنسون سپهری درنك" (نفعی)

Kamus-u Osmani merhaba maddesi. osmanlıcada merhaba ne demek, merhaba anlamı manası, merhaba osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte merhaba hakkında bilgi. Arapça merhaba ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada merhaba anlamı

Kamus-i Osmani - مرحبا merhaba ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

merhaba ~ مرحبا güncel sözlüklerde anlamı:

MERHABA ::: Şâdlık, neşeli oluş. * Genişlik, vüs'at. * Müslümanlar arasında bir nevi selâmlaşma kelimesi olup, "rahat olunuz, serbest olun, hoş geldiniz" mânasında söylenir. * Nazımda medholunan kimseye hitâb olarak kullanılır.

merhaba ::: (a. n.) : 1) "genişlenin", "rahat oturun!" mânâsına bir selamlaşma sözü. 2) günaydın, hoş geldiniz. 3) nazımda övülen kimseye hitâbolarak kullanılır.

merhaba ::: rahat olun, hoş geldiniz.

MERHABA ::: Fakîrler, bir adamı Resûlullah efendimize gönderdiler. Adam; "Ben, fakirlerin sana gönderdikleri bir elçiyim (görevliyim)" deyince; Peygamber efendimiz; "Sana ve seni gönderenlere merhabâ, onlar benim sevdiğim kimselerdir" buyurdu. (Hadîs-i şerîf-İhyâu Ulûmiddîn)

Buhârî ve Müslim'in rivâyet ettiği (naklettiği, bildirdiği) mîrâc (Peygamberimizin göklere çıkarıldığı, bilinmeyen yerlere götürüldüğü gece) ile ilgili hadîs-i şerîfte, Resûl aleyhisselâm, mîrâc yolculuğunda yedi semâ (gök) katında da; "Merhabâ" diyerek karşılanmıştır. (Abdülhak-ı Dehlevî)

Kelime-i şehâdet getirmenin (Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh demenin) yüz otuz kadar faydası vardır. Bunlardan ölürken olan faydasından birisi de; Merhabâ ey mü'min! Sen cennetliksin" denmesidir. (M. Ali Nâsıf)

Merhabâ ey uşşâka sâkî merhabâ
Merhabâ ey âli sultân merhabâ
Merhabâ ey derde dermân merhabâ
Merhabâ ey şefî'-i rûz-i cezâ
Merhabâ sen rahmetenli'l-âlemîn.

(Süleymân Çelebi)

2."Râhat oturun" mânâsına bir iltifat tâbiri.

Merhaba :::


  1. Selam
    Örnek: Sıkı fıkı dostluklarını değil, şöyle uzaktan bile merhabalarını istemiyorum. M. Yesarî

  2. "Geniş ve mamur yere geldiniz, rahat ediniz, günaydın, hoş geldiniz" anlamlarında bir esenleşme veya selamlaşma sözü.

merhaba ::: rahat olun , hoş geldiniz , şadlık , neşeli oluş , genişlik , vüs'at , müslümanlar arasında bir nevi selamlaşma kelimesi olup , "rahat olunuz , serbest olun , hoş geldiniz" manasında söylenir , nazımda medholunan kimseye hitab olarak kullanılır

merhaba ::: (a. n.) 1)

merhaba ::: salameleyküm, selam

MERHABA :::

Şâdlık, neşeli oluş. * Genişlik, vüs'at. * Müslümanlar arasında bir nevi selâmlaşma kelimesi olup, "rahat olunuz, serbest olun, hoş geldiniz" mânasında söylenir. * Nazımda medholunan kimseye hitâb olarak kullanılır