selem ~ سلم
Kamus-ı Osmani - selem ~ سلم maddesi. Sayfa: 31 - Sira: 5
selem - سلم
[ء] موجود اولمایان محصولاته پيشين ويريلن قيمت ، عرف شرعده ثمنك تعجيلنی ومثمن اولان مالك تأجيلنی موجب عقد ديمكدر .
Kamus-u Osmani selem maddesi. osmanlıcada selem ne demek, selem anlamı manası, selem osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte selem hakkında bilgi. Arapça selem ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada selem anlamı
Kamus-i Osmani - سلم selem ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
selem ~ سلم güncel sözlüklerde anlamı:
SELEM ::: Diş gediği.
SELEM ::: Teslim etmek. * Ayıplardan uzak olmak. * Selef. * Peşin para ile veresiye mal alma.
selem ::: (a. i.) : diş gediği.
selem ::: (a. i.) : peşin para ile veresiye mal alma.
sellem ::: (a. f. i.) : "selâmete erdirsin!" manâsıyla dualarda geçer.
selm ::: (a. i.) : (bkz. : silm).
silm ::: (a. i.) : barış, barışıklık, (bkz : âsâyiş, sulh).
süllem ::: (a. i. c. : selâlim) : 1) merdiven, (bkz. : mi'râc1, mirkat) : 2) hek. kulağın içindeki merdiven şeklinde olan boşluk.
SELEM ::: Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:
Ey îmân edenler! (Yaptığınız alış-veriş sonunda) muayyen (belirlenmiş) bir vâde ile birbirinize borçlandığınız zaman, onu yazın. (Bekara sûresi: 282)
(Buradaki borç mânâsı umûmî olup, selem borcunu da bildirir. İbn-i Abbas (r.anh) onu (borcu) selem borcu diye tefsir etmiştir.)
Sizden selem satışı (selem akdi) yapan kimse, belirli bir vâdeye kadar ölçeği bilinen ve tartısı bilinen bir mal ile selem yapsın. (Hadîs-i şerîf-İhtiyâr)
Selem, söz kesilirken ve malı teslim edinceye kadar geçen zaman içinde, çarşıda benzeri hep bulunan ve sıfatı, iyilik ve aşağılık derecesi ve miktârı belli edilebilen, yâni hacm (ölçek), vezn (tartı), metre ve sayı ile ölçülen ve tayin edilince teayyün eden (belli olan) malda sahîh (geçerli) olur. (İbn-i Âbidîn)
Selem yapılan mal, belli zamanlarda taksit ile verilebilir. Semen (para) pazarlık yerinde hepsi peşin teslim edilmelidir. Hepsi peşin verilmezse, selem sahîh olmaz. Selem müddeti en az bir aydır. (İbn-i Âbidîn)
selm ::: barış , itaat
selem ::: peşin para ödeyip , malı daha sonra almak üzere yapılan bir alış veriş akdi , diş gediği , teslim etmek , ayıplardan uzak olmak , selef , peşin para ile veresiye mal alma
süllem ::: merdiven
süllem ::: merdiven
selem ::: (a. i.) diş gediği.
selem ::: (a. i.) peşin para ile veresiye mal alma.
sellem ::: (a. f. i.) selâmete erdirsin!
selm ::: (a. i.) (bkz. : silm).
silm ::: (a. i.) barış, barışıklık, (bkz : âsâyiş, sulh).
süllem ::: (a. i. c. : selâlim) 1) merdiven, (bkz. : mi'râc1, mirkat) : 2) hek. kulağın içindeki merdiven şeklinde olan boşluk.
SELEM :::